Сериалите – начин на живот за тийнейджърите [част първа]

2016-02-21 17:22:00
Сериалите – начин на живот за тийнейджърите [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Днес сериалите са голяма част от културата. Героите и излизането на нови сезони са главна тема на разговор в училище. Тийнейджърите живеят в очакване да видят новия епизод на любимия си сериал. Това не е просто увлечение, а начин на живот за тях.

 

Коренът на любовта към сериалите е в това, че хората винаги са обичали да слушат и стават свидетели на разни истории. Съвременните сериали, които вече по нищо не си приличат със старите „сапунки” са идеалният формат. Историята се развива, героите се променят неочаквано и всичко това продължава месеци наред. Разбира се, най-досадно и мъчително за феновете е чакането на нов сезон.

 

 

Като всяко повтарящо се действие, гледането на сериали дава усещане за спокойствие и позволява поне за кратко да отклониш вниманието си от многото проблеми наоколо и да се дистанцираш от собствените си тревоги. Неслучайно някои психолози предписват на своите клиенти сериалите като помощно средство срещу депресия - разбира се, при условие че това увлечение ще е краткосрочно. И това се обяснява много просто: под влиянието на тежки преживявания човек напълно се разграничава от действителността и не иска и да чуе за приятелските напътствия. А сериалите, особено сапунените опери, изискват минимални умствени и емоционални усилия. Дори в много потиснато състояние мозъкът добре възприема леки сюжети, пък и намира себе си в някой образ. Това му помага да преодолее душевното си състояние. Благодарение на правилно подбрания сериал, е по-лесно да погледнеш към себе си и своя проблем отстрани. Да осъзнаеш, че не всичко е чак толкова тъжно и че на хората им се случват и по-неприятни неща. И така, по примера на героите от сериала, можеш да откриеш варианти за изход от ситуацията, в която се намираш.

 

Какъв сериал избираш? По принцип избираш интуитивно избираш този сериал, който най-добре ти помага да се справяш със стреса. И все пак, защо някои хора не харесват вампири, други престрелки и криминални сюжети, трети нелепите приключения на начинаеща детегледачка? Оказва се, че различните жанрове понижават стреса по различен начин. Например хората, които са подложени на силно напрежение и огромен стрес през деня, най-често избират лековати, почти безсмислени сериали, които да ги разтоварят. Когато няма необходимост да се вниква в сюжета, сериалът успокоява. Мелодрамите изискват емоционално включване, но докато мислиш за чуждите проблеми, се случва и да отдъхнеш от собствените.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия